Mada već neko vrijeme ozloglašena zbog toga što navodno sadrže i mnogo holesterola, jaja su su dobar izbor za doručak. Brojni naučnici i nutricionisti pokušavaju ispraviti ovu nepravdu i neka od novijih istraživanja pokazuju da je konzumiranje jaja sigurno te da jedno jaje dnevno neće naškoditi zdravlju – kako i bi kada jaja sadrže bjelančevine, vitamine A, B1, B2, B6, i D te znatne količine željeza i kalija. Energetska vrijednost jajeta prosječno iznosi 147 kcal na 100 g.
Jaja se u kuhinji koriste na razne načine. Kod slanih jela, od jaja možemo raditi majonezu, koristimo ih za buillon i kao smjesu za gratiniranje musaka i tjestenine, za sendviče i salate.
Oni su ali nezaobilazni su dio doručka, kao omlet ili na oko… i nikad nisu dosadna – fantastično se slažu s maslacem, šunkom, gljivama, lukom, radičem, cikorijom, kultiviranim i samoniklim biljem i raznoraznim začinima… eto, sastojke spojite, zalijte sa tri jajeta i začas napravit uzbudljiv i neobičan doručak. Kada ne stignete naručite omlet po želji.