Jamie Oliver i Nigella Lawson su vjerovatno najpoznatiji engleski kuhari nakon čijih emisija kuhanje se čini tako jednostavno. Ali nisu samo oni razlog zbog kog je Engleska kuhinja na dobrom glasu. Reći ćemo samo – engleski doručak.
Nekoliko stoljeća ranije, engleski radnici su trebali jutarnji obrok nakon kog će se osjećati siti cijeli radni dan. Tako su omlet ili jaja na oko sa kobasicama, šunkom, krvavicom, gljivama, grahom, paradajzom i tostom sa maslacem, postali poznati kao Full English, tradicionalni engleski doručak. Full English je sada obično rezervisan za vikende. Kada je BBC 1958. proveo anketu na Ostrvu, pokazalo se da čak polovina stanovnika svakodnevno jede ovaj tradicionalnin obrok, dok 50 godina kasnije ga jede stalno samo nekoliko posto. Brojne kritike nutricionista natjerale su engleze da jedu zdravije i ne tako obilno.
Mada je Full English tradicija samo u zemljama koje su nekada bile kolonije britanskog carstva, jutarnji obrok se shvata ozbiljno širom svijeta. Tako postoje razne verzije jutarnjih obroka krcatih kalorijama čiji se sastojci razlikuju od zemlje do zemlje. Bosanska verzija full breakfasta su recimo jaja na oko sa suhim mesom, šunkom ili kobasicama, sirom i kajmakom ili neka od brojnih, sličnih, verzija. Taj savršen jutarnji obrok za sve vas koji ne brinete za holesterol možete naručiti na Tanjir.ba