Dostupna tokom cijele godine, zdrava i sočna. Puna je vitamina C, hesperidina i naringina koji regulišu holesterol i snižavaju krvni pritisak, a postoje dokazi da redovno konzumiranje narandže smanjuje rizik od obolijevanja od pojedinih vrsta raka, naročito probavnog trakta. Također sadrži veliku količinu anti-oskidanata.
Kora narandže se također smatra jako zdravom i hranjivom. Ukoliko niste previše konzervativni pri izboru hrane, počastite se sa malo narandžine kore i šoljicom crnog čaja. Ta kombinacija dobra je za prevenciju raka kože. Kora se također često koristi i u kulinarstvu, ali budite pažljivi – koru treba dobro oprati, jer često je prskana pesticidima.
Pri kupovini, odnosno odabiru narandže, treba obratiti pažnju. Ukoliko ima neka udubljenja ili fleke na kori, znači da je vjerovatno oštećena pri branju i takve narandže prije izgube svježinu. Kora treba biti sasvim dovoljno fleksibilna da se blagim pritiskom prstima malo udubi, ali onda i povrati originalni oblik. Težina narandže treba odgovarati veličini, ukoliko se čini prelaganom vjerovatno je počela trunuti. U kući, narandže treba držati u protstorijama sa nižom temperaturom, ili čak frižideru, posebno ukoliko još uvijek nije potpuno sazrela.
U sezoni gripe narandža je pravo blago, i uz limun prva linija odbrane protiv virusa. Pravite sam sok od narandže, ili u kombinaciji sa grejpom.