Koristite je za tuširanje. Kora narandže puna je vitamina C i antioksidanata i korisna je za rješavanje problema akni a također smanjuje bore i pjege koje se pojavljuju sa godinama. Najprije treba potpuno osušiti koru i onda je samljeti u prah. Zatim dodati dovoljno mlijeka da se stvori dovoljno gusta masa koju ćete koristiti prilikom tuširanja.

Pomoću narandžine kore možete prostorijama u svojoj kući dati osvježavajući miris. Jedan od načina je da istrgate koru na komadiće i ubacite je u šerpu sa vodom koju ćete držati na blago ugrijanoj ringli, tek toliko da voda lagano isparava. U vodu možete ubaciti i štapić cimeta i eto vam prirodnog osvježivača zraka. Također, ako imate pećnicu u kući (a možete koristiti i ringlu vašeg šporeta), možete na nju staviti koru i ona će lagano isparavati, ali znajte i da je kora narandže zapaljiva pa je sklonite sa pećnice  nakon minutu ili dvije.


Dobra je protiv komaraca i mrava. Posebno kada ste negdje na kampovanju, pod šatorom, i ne možete spavati od dosadnih komaraca. Možete ili utrljati koru na tijelo, ili unaprijed pripremiti spasonosni losion tako što ćete sasušiti koru, izdrobiti je i onda pomiješati sa vodom. Sličan princip možete koristiti i ako imate problem sa mravima u kući, ili na vašem travnjaku. Ubacite u blender malo kore i dospite vode. Kada se dvoje dobro usitni i pomiješa, tekućinu prospite na mravinjak.

Svako ko ima mačku ima ponekad i problem da maca ne koristi svoju posudu sa pijeskom svaki put kada joj zatreba. Tada najčešće stradaju cvijetnjaci i veće saksije. Opet narandžina kora dolazi u spas jer mačkama je miris narandže jako iritantan i gdje god ima njega – nema mačaka. Jednostavno ubacite nekoliko komadića kore u zemlju cvijetnjaka, ili protrljajte njome lišće vaših biljaka i to bi trebalo riješiti problem.

Osušena kora narandže gori duže od papira. Dobro će vam doći za potpalu ako ste negdje u prirodi, ali i kod kuće. Isparavanja koja se stvaraju kada kora gori dobra su za uništavanje kreozota, iznimno otrovne i kancerogene tvari koja se nakuplja u dimnjaku.

Kategorije: Teme

Komentariši


Novi recepti

Losos s mentom i...

Objavljeno 8 - jan - 2013

1 Komentar

Brzo i jednostavno –...

Objavljeno 17 - dec - 2012

0 Komentara

Koh od plazma keksa

Objavljeno 5 - maj - 2012

0 Komentara

Američki palačinci

Objavljeno 17 - apr - 2012

0 Komentara

Novi postovi

Slatko-gorka istina o šećeru

Objavljeno 16 - aug - 2013

0 Komentara

Naučite jesti polako

Objavljeno 15 - feb - 2013

0 Komentara

Ta divna vanilija…

Objavljeno 22 - jan - 2013

0 Komentara

Praznična pogača

Objavljeno 10 - jan - 2013

0 Komentara

Prijatelji

  • Doživi grad u sniženju
  • http://www.tanjir.ba
  • Knjižara modernog duha - knjiga.ba
  • Leftor Web apps & hosting