Kivi potiče iz Kine, odakle se u 20. stoljeća raširio na Novi Zeland, te nedugo zatim i na cijeli svijet. On se i danas smatra za kinesko nacionalno voće, za koje na kineskom jeziku postoji čak sedam naziva. Jedan od njih je neobično voće.
Zaista, kivi jeste neobično voće. Mada se čini neugledan, smeđ, s korom koja je puna sitnih dlaka, kivi je mala riznica zdravlja. Samo jedan kivi dnevno čuva nas od raznih bolesti, od običnih nahlada do bolesti srca. On jača metabolizam, stabilizuje tlak i snižava holesterol ali i sadrži neke od najjačih antioksidanata što može objasniti rezultate nekolicine studija po kojima snižava i nivo „oksidativnog stresa” tijela.
Svjež kivi najviše koristiti ako ga pojedete nakon doručka ali ga možete, naravno, jesti i kasnije tokom dana, kada možete biti i kreativniji u kuhinji. Malo je neobičan spoj ali kivi se fino se slaže sa bijelim mesom, ribama – naročito lososom te u salatama u kojima će se fantastično spojiti sa aromama ananasa ili naranče, sa malo bijele čokolade ili uz čokoladni fondue…
Kivi možete staviti na fruit tartlettes kao što radi Katherines Catering ili vam može biti fin dodatak za nezaboravne dezerte kao što su pohovane kruške ili crème brûlée.
To ćemo ostaviti za neki neki od narednih članaka. Zasada samo naručite doručak i pojedite svjež kivi koji je, ovaj mjesec, naš poklon za vas i vaše zdravlje.