Splet prehramnbenih navika, životnih uvjerenja, financijskih mogućnosti, težnje za laganim kuhanjem, obilno zalivanje maslinovin uljen, žitarice, mahunarke… možda bi se i moglo reći da slidin moderne trendove. Istina je da kuvan kako želin i upotrebljavan namirnice koje moji vole. Ne pratin posebno recepte. Odrednice kod kuvanja prate živote mojih dvoje potomaka i fleksibilnost u očekivanjima. Vrlo često je to nešto brzo i jednostavno a opet jako ukusno. Kažu da u Bosni i Hercegovini prvo baciš kapulu na ulje a onda razmišljaš šta češ skuvat, nije ni samnom puno drugačije. Jedini moj cilj je da ćakulamo uz jedan zajednički obid.
1 kapula
1 mrkva
1 zelena paprika
2-3 fete sušene pome
Pileća prsa
Kopar
3 krompira
Malo soli i vegete
Maslinovo ulje
Ugrijte wok i ulijete maslinovo ulje. Šuvigajte izrizanu mrkvu, kapulu i papriku. Dodajte prsa narizana na tanke fetice, posolite i poklopite kako bi se sokovi vraćali u wok i svako malo promiješajte da ne zagori.
Krompir ogulite i narižite na kocke. Dodajte u piletinu tek kad ona malo dobije boju kod pečenja. Dobro promišajte, dodajte šolju vode, malo kopra i kašiku vegete. Ostavite na smanjenoj vatri dok krompir ne omekša.
Mirisi šuvigane paprike i kopra koji daje svježinu, slatko-kisela aroma sušene pome ovo jednostavo jelo čine tako ukusnim da mi dođe da pljesnen rukama od oduševljenja.