I naravno da nije slučajno što sam baš danas odabrao da pišem o kolačima sa pivom. Europsko prvenstvo ulazi u zaplet i dosadašnje utakmice garantuju da će se prazne pivske flaše oko fotelja i stola još više nagomilati (ako izuzmemo navijačke nerede, nekoliko sudijskih grešaka i utakmicu između Francuske i Engleske, za sada jedan od boljih Eura u novije vrijeme). Nije sigurno svaka flaša potpuno prazna. U nekima ostane ponešto, jer se prijatelj razočarao u efikasnost svojih favorita (vjerovatno Iraca) i otišao ranije kući, a iza njega ostala flaša sa tačno 250 ml neispijenog piva. Za potrebe kolača, pretpostavimo da je tamno.
Evo šta vam još treba. Dakle:
250 ml tamnog piva
250 g maslaca
50 g kakaa
400 g šećera
100 ml kiselog vrhnja
300 g brašna
2 jaja
1 žličica ekstrakta vanilije
2 – 3 žličice soda bikarbone
Premaz:
350 g sira (ABC)
150 g šećera u prahu
150 ml slatkog vrhnja
Pivo malo zagrijte, maknite s vatre, dodajte narezani maslac i zajedno miješajte dok se maslac ne otopi. Jaja miješati sa šećerom dok ne poprimi pjenastu strukturu, dodajte kiselo vrhnje, ekstrakt vanilije i pomiješajte sa smjesom piva i maslaca. Dodajte još brašno koje ste prethodno pomiješali sa sodom bikarbonom i kakaom. Okrugli kalup promjera 24 cm obložite pek papirom, rasporedite pripremljenu biskvitnu smjesu i pecite u pećnici zagrijanoj na 180oC 45 minuta. Nakon pečenja, smjesu ohladite.
Premaz za tortu pripremite tako da pjenasto izmiksate sir, slatko vrhnje i šećer u prahu. Ovom mješavinom premažite pečeni biskvit i ohladite. Za ukras možete na tortu posuti rendanu čokoladu.
Naredni dan iznenadite prijatelje i umjesto piva i kikirikija servirajte im ovaj kolač. Ali ipak, za svaki slučaj, ostavite po strani koju flašu da ne biste utakmicu gledali sami.