Nektarinu nekada zovu i “obrijanom breskvom” ili “breskvom sa korom sljive” zbog svoje glatke povrsine. Nije do kraja utvrdjeno, ali neki agronomi misle da je nektarina zapravo nastala ukrstanjem sljive i breskve. Mnogo je vise, ipak, slicnosti sa breskvom nego sljivom.
Nije najjasnije ni kada je i gdje tacno nektarina nastala. Prvi put se spominje pocetkom 17. stoljeca, ali je vjerovatno nastala mnogo ranije, kada su narodi istocne i srednje Azije eksperimentisali sa ukrstanjem breskve.
A sada nekoliko obligatrornih cinjenica o zdravstvenim benefitima ove vocke. Prije svega, ako se iko pita, odgovor je Da. Nektarina je dobra za sprecavanje nastanka raka, jer u sebi ima dosta antioksidanata. Ali ima tu jos nekoliko stvari koje trebate znati. Na primjer, bogate su vitaminima C i A i dobre su za ocuvanje zdravlja koze. Takodjer, sadrze jako malo kalorija (57 kcal/100 gr), a dobre su i za zdravlje zuba i misica jer u sebi imaju dosta magnezija i fosfora. Dijabeticari bi, doduse, trebali biti oprezni jer sadrzi veliku kolicinu prirodnog secera. Vecina ce ipak uzivati u njenom socnom i osvjezavajucem okusu.