Iako u toku zime nemamo mogućnosti velikog izbora namirnica kao ljeti, neke se smatraju za prave čuvare zdravlja. 5 najzdravijih zimskih namirnica koje biste trebali jesti su:
1. Nar
Veće su šanse da ste nar probali u formi soka i iz perspektive zdrave prehrane to je vjerovatno dobra stvar. Sok od nara je bogat antioksidansima (više nego u drugim sokovima) – samo jedna čaša dnevno može pomoći u čuvanju slobodnih radikala od oksidacije “lošeg” kolesterola. Oksidirani kolesterol pomaže u stvaranju kamenca u arterijama. Istraživanja pokazuju da se pijenjem soka od nara poboljšava priliv krvi u srce kod ljudi kojima je dijagnosticirana ishemija miokarda, ozbiljno stanje u kojem se srce ne snabdijeva dovoljnom količinom oksigena zbog zagušenih arterija.
2. Zelje tamnog lista
Zeleno povrće tamnog lista, kao što su kelj ili blitva, napreduju u samom ciku zime kada proizvodnja drugih namirnica izgleda vrlo blijedo. U stvari, mraz čak može ukloniti gorčinu kelja. Ovo zeleno povrće je naročito bogato vitaminima A, C i K, a kelj i zimska salata su također izvrsni izvori folne kiseline, važne za žene u trudnoći.
3. Agrumi
Agrumi: limun, limeta, naranča i grejp su najsočniji u zimu i jednostavno zrače suncem u sumornoj zimi. Agrumi se puni vitamina C – jedna srednje velika naranča ima više od 100 posto potrebne dnevne doze vitamina C. Agrumi su također bogat izvor flavonoida. Flavonoid koji preovladava u ovom voću je hesperidin, zaslužan za jačanje “dobrog” HDL kolesterola i snižavanja “lošeg” LDL kolesterola i triglicerida.
4. Krompir
Krompir ponekad ima lošu reputaciju zato što sadrži bijeli škrob koji je u istoj kategoriji kao i bijela riža ili bijeli hljeb. No, za razliku od drugih vrsta škroba, koji su ne smatraju za ljekovite nutrijente, krompir pored škroba sadrži nekoliko korisnih hranjivih tvari. Oni su odličan izvor dvije vrste vitamina koji jačaju imunitet – vitamin C i B6, čiju isporuku u omjeru 25% i 29% dnevnih potreba obzbjeđuje jedan srednji krompir. Oni su također dobar izvor folne kiseline, što je posebno važno za žene fertilne dobi. Ako možete naći ljubičasti krompir još bolje po vaše zdravlje jer su oni bogati antioksidansima antocijana – koji su povezani s mnoštvom zdravstvenih pogodnosti kao što su snižavanje rizika od raka i srčanih bolesti.
5. Zimska tikva
Postoje mnoge vrste zimske tikve, a sve su one odličan izbor u zimskim mjesecima. Jedna šoljica kuhane zimske tikve ima malo kalorija (oko 80), ali je visoka u oba vitamina A (214 % preporučene dnevne vrijednosti) i vitamina C (33 %), kao i da je dobar izvor vitamina B6 i K, kalija i folne kiseline.