Vjerojatno znate da postoje namirnice koje sprječavaju prijevremeno starenje, ali jeste li znali da postoje i one koje ga potiču? Struč ističu da su slobodni radikali štetni za cjelokupno zdravlje i za mladolik izgled kože. Srećom, šteta uzrokovana slobodnim radikalima može se izbjeći ako izbjegavate ove namirnice.
Brza hrana
Štetna je za svaki dio vaše tijela. Ne trebaju vam detaljnija objašnjenja. Povremeno konzumiranje neće uzrokovati preveliku štetu, ali neka ostane samo na povremenom. Izbjegavajte ju!
Zasićene masne kiseline
Ove masti trebate izbjegavati i zbog zdravlja srca. Nalaze se u grickalicama, pekarskim proizvodima i margarinu. Izbjegavajte sve što na sastavu proizvoda ima zasićene masne kiseline ili hidrogenizirano ulje. Umjesto kupovanja kolača i grickalica, radije ih sami pripremajte kako bi bili što zdraviji.
Olestra
To je zamjena za mast koja se nalazi u dijetalnim grickalicama. Osim što uzrokuje probavne smetnje, olestra otežava apsorpciju vitamina A, E, D i K, kao i karoteonida. Sve su to snažni antioksidansi koji sprječavaju prijevremeno starenje.
Nitrati
Pronaći ćete ih u suhomesnatim proizvodima (salame, hrenovke). Nitrati sami po sebi nisu opasni, sve dok ih ne konzumirate u velikim količinama. Oni mogu uzrokovati stvaranje nitrita, koji se pak mogu formirati u kancerogene spojeve. Ako već konzumirate hranu bogatu nitratima povećajte unos vitamina C, koji će spriječiti stvaranje kancerogenih spojeva u probavnom sustavu.
Alkohol
Pri tome ne mislimo na umjerene količine crnog vina, već često pretjerivanje u konzumaciji alkohol. Alkohol potiče stvaranje slobodnih radikala koji su zaslužni za prijevremene bore na vašem licu.
Zasićene životinjske masne kiseline
Pronaći ćete ih u masnom mesu, naročito govedini i svinjetini, i u koži peradi. Budite pažljivi i s konzumacijom punomasnih mliječnih proizvoda, kao što su sir i mlijeko. Masno meso i punomasni mliječni proizvodi nisu štetni u umjerenim količinama jer tada mozak opskrbljuju važnim nutrijentima.
Gazirani sokovi
Ovo je najlošiji način hidratiziranja tijela. U vrlo kratkom razdoblju konzumiranja može se povećati rizik od nastanka dijabetesa tipa 2. Gazirani sokovi su prepuni umjetnih sladila. Zamijenite gazirane sokove s gaziranom ili običnom vodom, i cijeđenim sokovima. Probajte cijeđeni svježi sok pomiješati s gaziranom vodom i dobit ćete odličan osvježavajući napitak.
Visokomasne i preslane grickalice
To uključuje čips, čak i ako je rađen pomoću biljnih ulja. Izbjegavajte ovakve grickalice. Ravnoteža masti u našim tijelima je od izrazite važnosti. Također, nemojte pretjerivati s unosom soli koja je vodeći uzrok visokog krvnog tlaka. Postoji dokaz da previsoka razina omega 6 masnih kiselina, koje se nalaze u grickalicama, može uzrokovati nastanak raznih kroničnih bolesti.
Zamrznuta jela
Ona ne moraju biti nužno loša ako sadrža sve “prave” sastojke. Ipak, svježe je uvijek bolji izbor od zamrznutog. Sadrži više nutrijenata i vlakana koji štite zdravlje. Iako se u pravilu brže pripremaju, pokušajte zamrznuta jela konzumirati što manje.