- 140 g brašna
- 200 - 250 ml mlijeka
- 2 jajeta (podijeliti žumance i bjelance)
- 2 kašičice šećera
- 2-3 kašičice praška za pecivo
- 3 kašičice rastopljenog maslaca
- malo soli
- vrećica vanilinog šećera
Američki palačinci, ili kako ih Amerikanci zovu pancakes ili flapjacks, popularni su jutarnji obrok sa javorovim sirupom, medom ili nekim drugim prelivom. Dok se u našim prilagođenim verzijama može koristiti i eurokrem ili marmelada, za neke Amerikance je ovo bogohuljenje. Debate bijesne da li se ovo jelo može uopšte ubrajati u palačinke. Najviše zbog svog izgleda i načina serviranja. Međuti, sastojci su skoro identični kao i kod palačinaka svugdje u svijetu, osim što su američki vidno deblji. Trik je u dodavanju praška za pecivo.
Priprema:
Sve sastojke osim bjelanjka pomiješati zajedno dok se ne stvori čvrsta i glatka pjena.Bjelanjke umutiti u drugoj posudi i na kraju pomiješati zajedno sa prvom smjesom, dok se fino ne stope zajedno.
Savjetuje se da se smjesa ne peče na ulju, nego na teflonskoj tavi.
Uliti tijeso u tavu (trebalo bi biti debelo oko jednog centimetra) i peći dok sa donje strane ne očvrsne i poprimi zlatnu boju.
Zatim možete (ali i ne morate) sa gornje strane dodati naribanu čokoladu, borovnice ili neki drugi dodatak, i okrenuti palačinak. Peći dok obje strane ne poprime jednaku zlatnu boju.
Za autentičnost, palačinke sevirati sa prelivom od javorovog sirupa ili medom, ali možete dodati namaz po želji (eurokrem, marmelada…).