- 250 grama čokolade za kuhanje
- 4 jajeta (bjelance i žumance odvojeno)
- Kašičica naribane korice narandže
- 80 ml soka od narandže
Čokoladni mousse (“mousse au chocolat” fr.) ili čokoladna pjena, nastao je otprilike u 18. stoljeću u Francuskoj. Lagani desert, za čije pravljenje vam ne treba više od 30 minuta, može se praviti u kombinaciji sa raznim voćem. Mjesec je narandze, pa ćemo vam ovaj put reći kako da napravite ukusni čokoladni mousse sa narandžom.
U staklenu posudu dodati čokoladu izlomljenu na kockice, naribanu koru narandže i sok od narandže. Posudu staviti iznad pare (voda ne smije prokuhavati i posuda ne smije dodirivati vodu) i miješati dok se čokolada potpuno ne otopi, a zatim skloniti sa pare.
Nakon što se čokolada otopi, u smjesu dodati žumanjca i sve zajedno miješati 2-3 minute.
Bjelanjke umutiti u posebnoj posudi, i nakon što dobiju čvrstu teksturu, umiješati zajedno sa čokoladnom smjesom.
Smjesu zatim nasuti u 4-6 posuda i ostaviti da se potpuno ohlade. Na kraju, ako želite, možete kao ukras dodati po jednu narezanu krišku narandže u svaku posudu.