Recept objavio/la: Fritulanac 4 - apr- 2012 pod Recepti
Sastojci
  • 60g maslaca
  • Kapula
  • Glavica luka
  • Jedan poriluk
  • 2 krumpira
  • Pileći temeljac
Kuhinja: Vrijeme pripreme: 30 minuta Za: 4 osobe

Čitajući  namirnice, rekli biste, recept za običnu juhu od krumpira i poriluka.  Šta na kraju i je… ali ovo bi bila profinjena verzija koju je izmislija francuski kuvar Louis Diat dok je radija u hotelu Ritz-Carlton u New Yorku, 1917. Da bi gostima malo begena nazva ju je po banji Vichyju u blizini koje je proveja djetinstvo.

U današnje vrime, kad ti triba skoro i kredit dignit za priranit se, napravit ručak za malo para je postala finta za preživljavanje. Igra bez granica.  Ja san ka mala jela, ali i obožavala manistru na pljuvaku (manisrta, krumpir, poma i kapula). Niko u nju nije pljuva, niti ja znan zašto se tako zove ali za mene je taj ručak vulgaris bila gozba.  Sad pokušajte zamislit troje razmaženih bosanaca za stolon kada in serviran neku manistru na pljuvaku. Nomen est rigoletomen! Servirat to svojin ukućanima san mogla samo ako san mu prominila ime. Sad, kad me pitaju šta je za ručak, ja kažen: „Krumpistra splitska!“, i pojma oni nemaju ali dok god ne znaju i jedu.

Dakle, da se vratimo Vichyssoiseu. Maslac rastopite u posudi i dodate nasjeckanu kapulu, luk i poriluk. Kad omekšaju ulijte temeljac, sitno narizan krumpir, posolite i popaprite.  Juha je gotova kada se kumpir skuva a zatim sve stavite u mikser dok ne postane glatka smjesa. Kombinacija krumira i poriluka obiluje hranjivim i ljekovitim tvarima. Kumpirovi proteini imaju najveću biološku vrijednost dok poriluk sadrži veliku količinu mineralnih tvari i vitamin C.

Servirajte vruću ili hladnu, sa vrhnjem, isprženom slaninom ili preprženim kockicama kruva, ukrasite vlascem ili kako van dozvole ukućani. Ovo jelo ide dvostruko u tek jer ima fensi ime!

Jelo: Tip jela:

Komentariši


Novi recepti

Losos s mentom i...

Objavljeno 8 - jan - 2013

1 Komentar

Brzo i jednostavno –...

Objavljeno 17 - dec - 2012

0 Komentara

Koh od plazma keksa

Objavljeno 5 - maj - 2012

0 Komentara

Američki palačinci

Objavljeno 17 - apr - 2012

0 Komentara

Novi postovi

Slatko-gorka istina o šećeru

Objavljeno 16 - aug - 2013

0 Komentara

Naučite jesti polako

Objavljeno 15 - feb - 2013

0 Komentara

Ta divna vanilija…

Objavljeno 22 - jan - 2013

0 Komentara

Praznična pogača

Objavljeno 10 - jan - 2013

0 Komentara

Prijatelji

  • Doživi grad u sniženju
  • http://www.tanjir.ba
  • Knjižara modernog duha - knjiga.ba
  • Leftor Web apps & hosting