- 60g maslaca
- Kapula
- Glavica luka
- Jedan poriluk
- 2 krumpira
- Pileći temeljac
Čitajući namirnice, rekli biste, recept za običnu juhu od krumpira i poriluka. Šta na kraju i je… ali ovo bi bila profinjena verzija koju je izmislija francuski kuvar Louis Diat dok je radija u hotelu Ritz-Carlton u New Yorku, 1917. Da bi gostima malo begena nazva ju je po banji Vichyju u blizini koje je proveja djetinstvo.
U današnje vrime, kad ti triba skoro i kredit dignit za priranit se, napravit ručak za malo para je postala finta za preživljavanje. Igra bez granica. Ja san ka mala jela, ali i obožavala manistru na pljuvaku (manisrta, krumpir, poma i kapula). Niko u nju nije pljuva, niti ja znan zašto se tako zove ali za mene je taj ručak vulgaris bila gozba. Sad pokušajte zamislit troje razmaženih bosanaca za stolon kada in serviran neku manistru na pljuvaku. Nomen est rigoletomen! Servirat to svojin ukućanima san mogla samo ako san mu prominila ime. Sad, kad me pitaju šta je za ručak, ja kažen: „Krumpistra splitska!“, i pojma oni nemaju ali dok god ne znaju i jedu.
Dakle, da se vratimo Vichyssoiseu. Maslac rastopite u posudi i dodate nasjeckanu kapulu, luk i poriluk. Kad omekšaju ulijte temeljac, sitno narizan krumpir, posolite i popaprite. Juha je gotova kada se kumpir skuva a zatim sve stavite u mikser dok ne postane glatka smjesa. Kombinacija krumira i poriluka obiluje hranjivim i ljekovitim tvarima. Kumpirovi proteini imaju najveću biološku vrijednost dok poriluk sadrži veliku količinu mineralnih tvari i vitamin C.
Servirajte vruću ili hladnu, sa vrhnjem, isprženom slaninom ili preprženim kockicama kruva, ukrasite vlascem ili kako van dozvole ukućani. Ovo jelo ide dvostruko u tek jer ima fensi ime!