Cimet pomaže organima za varenje na razne načine: smiruje stomak, ubrzava metabolizam, povećava apetit i oslobađa od gasova. Cimet spada u kategoriju karminativa, pošto sadrži jednu supstancu koja pomaže da se uklone gasovi iz crijeva. Cimet se u tradicionalnoj prirodnoj medicini koristi i protiv proliva, kao i protiv jutarnje mučnine.
Da je cimet efikasan u oslobađanju od nadutosti izazvane gasovima, potvrđuju i laboratorijski testovi. Preporučuje se da se u tim slučajevima popije šolja toplog čaja sa kašičicom cimeta. Za one koji pate od gorušice, cimet može da se koristi kao pomoć varenju nakon obroka, ili da podstakne slabe organe za varenje da efikasnije rade. Istovremeno, cimet ometa stvaranje preterane količine gasova u crijevima.
Pomaže regulaciju šećera
Svojim djelovanjem na proces varenja, cimet doprinosi zdravlju na dva izuzetno značajna načina. Najpre, on poboljšava metabolizam glukoze u krvi, a takođe i podstiče proizvodnju prirodnog insulina. Pored toga, pokazalo se i da doprinosi sniženju nivoa holesterola u krvi na prihvatljive nivoe.
Kako se koristi
Ima raznih načina na koji se koristi u zdravstvene svrhe. Neki ljudi ga koriste kao začin, neki ga mirišu, a treći ga dodaju u tople napitke. Način korišćenja svakako može da se prilagodi prirodi problema za koje se koristi, ali i pojedinačnom ukusu. Pa ipak, većina tradicionalnih izvora, kao i savremena proučavanja, ukazuju da ga, u svrhu olakšanja digestivnih problema, većina ljudi koristi u toplim napicima. Naravno, svaki čaj će biti mirisniji i ukusniji sa cimetom. Ali, cimet ne mora obavezno da se dodaje u napitke; možete ga, na primer, dodati u sutlijaš, a možete da njime obilato pospete jabuku ili bundevu. Odličan je u jutarnjem musliju, a kašičica meda sa cimetom uveče (umesto večere!) daće vam dovoljno energije da ne budete gladni i možda preskočite večeru, pa vam tako može pomoći i da smršate. U slučajevima prehlada, može pomoći i ako samo mirišete cimet.