Doručak s nogu


OBJAVIO/LA:Adisa Muratovic DATUM: subota, 19. april 2014.
Jutarnji obrok je važan za tijelo

Jutarnji obrok je važan za tijelo. Ko izostavlja doručak, obično se oseća nedostatak energije za obavljanje dnevnih obaveza. Zato je kvalitetan doručak obavezan. Rano ustajanje i trka sa vremenom ne bi vam trebali biti izgovor. Radije se naviknite da ustajete malo ranije kako biste imali više vremena za pripremu doručka, nego da steknete lošu naviku zbog koje možete kasnije žaliti.

Zabluda da se preskakanjem doručka lakše gube kilogrami, također je čest razlog zašto ga ljudi izbjegavaju. Istraživanja pokazuju upravo suprotno: da se redovnim doručkom pozitivno utiče na liniju. Razlog tome je to što se ljudi koji preskoče doručak često prejedu za ručak i večeru i tako opterete organizam viškom masnoća i kalorija. Uostalom, tijelo tek nakon dva do tri dana gladovanja počinje da sagorijeva masne naslage.

Dan je idealno započeti hranom koja u sebi sadrži vitamine, proteine i ugljikohidrate koji su neophodni ako ne želite osjećati umor i manjak energije tokom dana. Šoljica kafe može učiniti da umor i manjak snage ili koncentracije nestanu trenutno, ali da biste bili produktivni veći dio dana metabolizam morate pokrenuti već ujutro laganim obrokom. Recimo muslijem sa svježim ili suhim voćem i mlijekom koji  sadrži složene ugljikohidrate koji će cijeli dan održavaju stabilan nivo šećera u krvi. Tako ćete se duže osećati siti.

Preskakanje doručka najčešće je posljedica manjka vremena. Ali ukoliko niste u mogućnosti jestinajutro, bilo bi dobro pripremiti neko lagano jelo koje ćete ponijeti sa sobom. I najjednostavniji obrok poput jabuke i narandže može vam pružiti dovoljno energije do narednog obroka.

Mislite na svoje zdravlje i redovno jedite. Kada vec ne jedete ranije naručite nešto sa radnog mjesta. Samo tako ćete biti zdravi i puni energije.


Kako odabrati najbolju lubenicu
Pogrešan odabir lubenice može, umjesto trenutaka uživanja, biti uzrok frustracije i uzalud potrošenih novaca. Zato je važno znati prepoznati k... Saznaj više

Hurme - voćno blago Srednjeg istoka
Hurma, ili "pustinjski hljeb" kako je arapi vole zvati jer je bogata šećerom, vlaknima i proteinima, slatko je voće za koje se vjeruje da poti... Saznaj više

Upoznajte restoran La Perla
Sarajevski restoran La Perla uspješno radi od 2010. godine. Tajna tog uspjeha je fantastična ponuda domaćih i italijanskih jela, a kada je kuhin... Saznaj više

Zdravstvene prednosti kurkume
Kurkuma je porijeklom iz Indonezije i južne Indije, gdje se bere preko 5.000 godina. Tradicionalno je bila poznata kao ''indijski šafran'' zbog s... Saznaj više

Je li dobar taj kikiriki puter ili šta?
Jedan od mojih prijatelja već neko vrijeme je navučen na kikiriki puter. Uprkos stigmi koja na našim prostorima prati ovaj proizvod (kalorična... Saznaj više
Pregledaj sve