Koje dijelove povrća ne treba bacati


OBJAVIO/LA:Edin Sofić DATUM: ponedjeljak, 06. juli 2015.
 
Kako čistite svoje povrće, mogao bi glasiti naslov ovog teksta, jer kad se poslušaju nutricionisti, ispada da ono što su nas učile mame i bake nema prevelikog smisla. Naime, klasično čišćenje povrća navodi nas na bacanje upravo najkorisnijih dijelova biljaka.
 
Primjerice, upravo počinje sezona mladog krompira koji na tržnicama ima dobru cijenu, tek koju marku je skuplji od starog. Većina će ljudi mirno oguliti mladi krumpir, kao da se radi o starom, i baciti koru. Greška ne može biti veća, jer je kora mladog krompira puna vlakana, željeza, vitamina C i kalija. Kora samo jednog mladog krumpira sadrži 18 posto preporučenog dnevnog unosa vlakana!
 
Lišće mrkve vam vjerojatno ne pada na pamet kao hrana, već ste ljuti na kumice koje vam i to uračunaju u vagu. No, lišće mrkve je sjajan izvor magnezija koji jača kosti i mišiće te regulira krvni tlak. Uz to, ima i kalija i vitamina K, koji će također ojačati vaše kosti. Kako je obično gorko, lišće možete sitno nasjeckati i dodati u salatu, a obavezno ga stavite u supu.
 
Lišće celera također sadrži i pet puta više magnezija i kalcija od stabljike, a ima i snažno protuupalno djelovanje, pa ga koristite kao i lišće mrkve.
 
Lišće brokule se obično prvo baca, a 30 grama ima 90 posto potrebne dnevne doze vitamina A, važnog za imunitet i zdrav vid. Uz to, takva porcija sadrži skoro 43 posto potrebne dnevne doze vitamina C.
 
Blitva će također zavladati stolovima, kao idealan prilog ribi, no stabljike najčešće završe u smeću. I opet pogrešno, jer se u njima nalazi glutamin, aminokiselina koja jača imunološki sustav i sposobnost oporavka od ozljeda. Uz to, stabljika blitve puna je vlakana, pa kad pripremate blitvu, sitnije nasjeckajte i stabljike i pomiješajte s lišćem.
 

Kako odabrati najbolju lubenicu
Pogrešan odabir lubenice može, umjesto trenutaka uživanja, biti uzrok frustracije i uzalud potrošenih novaca. Zato je važno znati prepoznati k... Saznaj više

Hurme - voćno blago Srednjeg istoka
Hurma, ili "pustinjski hljeb" kako je arapi vole zvati jer je bogata šećerom, vlaknima i proteinima, slatko je voće za koje se vjeruje da poti... Saznaj više

Upoznajte restoran La Perla
Sarajevski restoran La Perla uspješno radi od 2010. godine. Tajna tog uspjeha je fantastična ponuda domaćih i italijanskih jela, a kada je kuhin... Saznaj više

Zdravstvene prednosti kurkume
Kurkuma je porijeklom iz Indonezije i južne Indije, gdje se bere preko 5.000 godina. Tradicionalno je bila poznata kao ''indijski šafran'' zbog s... Saznaj više

Je li dobar taj kikiriki puter ili šta?
Jedan od mojih prijatelja već neko vrijeme je navučen na kikiriki puter. Uprkos stigmi koja na našim prostorima prati ovaj proizvod (kalorična... Saznaj više
Pregledaj sve