Najzdravije namirnice svijeta: Batat


OBJAVIO/LA:Edin Sofić DATUM: četvrtak, 21. maj 2015.
Batat nije samo slatka inačica običnoga krompira. Obiluje beta-karotenom, koji mu daje karakterističnu žutu ili narančastu boju te bjelančevinama koje pružaju antioksidativnu zaštitu.
Nutritivne prednosti slatkog krumpira

Iako su istraživači pronašli ostatke batata stare deset tisuća godina duboko u peruanskim pećinama, ovo slasno povrće nije bilo poznato u Europi sve do 1492. Danas se batat smatra jednom od najhranjivijih vrsta povrća.
 
Batat, slatki krompir, nije samo slatka inačica običnoga krumpira. Ona ima potpuno drugačiji prehrambeni profil. Iznimno je bogat beta-karotenom, fitonutrijentom karotenoidom koji mu daje karakterističnu žutu ili narančastu boju, ali i mnogim za zdravlje blagotvornim značajkama. Ima i jedinstvene bjelančevine pohranjene u korijenu koje pružaju snažnu antioksidativnu zaštitu.

Batat je porijeklom iz Srednje Amerike. Ima karakteristično škrobast, sladak okus, no pojedinačne vrste imaju specifične okuse.

Meso batata može biti od bijele preko žute do narančaste boje. Boja kore može biti bijela, žuta, narančasta, crvena ili ljubičasta. Pripada porodici povrća slakova (Convolvulaceae), a latinski joj je naziv Ipomoea batatas.
Savjet za najbolju pripremu batata

Najzdraviji način pripremanja batata: zdravo kuhanje na pari samo 7 minuta

Tragajući za najzdravijim načinom pripremanja batata, otkrio sam kako kuhanje na pari kockica batata veličine otprilike 12x12 mm za samo 7 minuta daje najbolje rezultate. Takvo kuhanje omekšava batat i ističe najbolji okus, dok prehrambene vrijednosti postaju optimalne.

Kupuješ li ekološki uzgojeni batat, možeš jesti i meso i koru. Kupuješ li konvencionalno uzgojeni, najbolje ga je oguliti prije jela kako bi izbjegla rezidualne pesticide te boju ili vosak kojima je katkad premazan.



 


Kako odabrati najbolju lubenicu
Pogrešan odabir lubenice može, umjesto trenutaka uživanja, biti uzrok frustracije i uzalud potrošenih novaca. Zato je važno znati prepoznati k... Saznaj više

Hurme - voćno blago Srednjeg istoka
Hurma, ili "pustinjski hljeb" kako je arapi vole zvati jer je bogata šećerom, vlaknima i proteinima, slatko je voće za koje se vjeruje da poti... Saznaj više

Upoznajte restoran La Perla
Sarajevski restoran La Perla uspješno radi od 2010. godine. Tajna tog uspjeha je fantastična ponuda domaćih i italijanskih jela, a kada je kuhin... Saznaj više

Zdravstvene prednosti kurkume
Kurkuma je porijeklom iz Indonezije i južne Indije, gdje se bere preko 5.000 godina. Tradicionalno je bila poznata kao ''indijski šafran'' zbog s... Saznaj više

Je li dobar taj kikiriki puter ili šta?
Jedan od mojih prijatelja već neko vrijeme je navučen na kikiriki puter. Uprkos stigmi koja na našim prostorima prati ovaj proizvod (kalorična... Saznaj više
Pregledaj sve