Batat nije samo slatka inačica običnoga krompira. Obiluje beta-karotenom, koji mu daje karakterističnu žutu ili narančastu boju te bjelančevinama koje pružaju antioksidativnu zaštitu.
Nutritivne prednosti slatkog krumpira
Iako su istraživači pronašli ostatke batata stare deset tisuća godina duboko u peruanskim pećinama, ovo slasno povrće nije bilo poznato u Europi sve do 1492. Danas se batat smatra jednom od najhranjivijih vrsta povrća.
Batat, slatki krompir, nije samo slatka inačica običnoga krumpira. Ona ima potpuno drugačiji prehrambeni profil. Iznimno je bogat beta-karotenom, fitonutrijentom karotenoidom koji mu daje karakterističnu žutu ili narančastu boju, ali i mnogim za zdravlje blagotvornim značajkama. Ima i jedinstvene bjelančevine pohranjene u korijenu koje pružaju snažnu antioksidativnu zaštitu.
Batat je porijeklom iz Srednje Amerike. Ima karakteristično škrobast, sladak okus, no pojedinačne vrste imaju specifične okuse.
Meso batata može biti od bijele preko žute do narančaste boje. Boja kore može biti bijela, žuta, narančasta, crvena ili ljubičasta. Pripada porodici povrća slakova (Convolvulaceae), a latinski joj je naziv Ipomoea batatas.
Savjet za najbolju pripremu batata
Najzdraviji način pripremanja batata: zdravo kuhanje na pari samo 7 minuta
Tragajući za najzdravijim načinom pripremanja batata, otkrio sam kako kuhanje na pari kockica batata veličine otprilike 12x12 mm za samo 7 minuta daje najbolje rezultate. Takvo kuhanje omekšava batat i ističe najbolji okus, dok prehrambene vrijednosti postaju optimalne.
Kupuješ li ekološki uzgojeni batat, možeš jesti i meso i koru. Kupuješ li konvencionalno uzgojeni, najbolje ga je oguliti prije jela kako bi izbjegla rezidualne pesticide te boju ili vosak kojima je katkad premazan.