Naučnici tvrde - Homeopatija je samo placebo


OBJAVIO/LA:Edin Sofić DATUM: srijeda, 06. maj 2015.
Najnovije istraživanje koje se bavi zdravstvenim problemima ukazalo je da homeopatski lijekovi nisu ništa djelotvorniji od placebo efekta

 

Prema procjeni savjeta Nacionalnog zdravlja i medicine u Australiji, alternativna medicina ne liječi hronična, ozbiljna ni ona stanja koja mogu da postanu ozbiljna, prenosi Indipendent. 

Homeopatija se zasniva na premisi da supstance koje izazivaju bolesti mogu da postanu lijekovi kada se razblaže u vodi ili tinkturi na bazi alkohola. 

Savjet je utvrdio da nema čvrstih dokaza koji pokazuju da je homeopatija efikasnija od šećernih pilula ili drugih placeba. 

Izvršni direktor Varvik Anderson je izjavio da nisu postojala zdravstvena stanja koja bi pružila dokaze da je homeopatija djelotvorna. 

“Ljudi koji se opredijele za homeopatiju mogu da ugroze svoje zdravlje ukoliko odbiju odgovarajuće liječenje”, dodao je Varvik. 

Bolesti poput astme, migrene, stresa i prehlada su testirane na homeopatsko liječenje i utvrđeno je da ono nije ništa efikasnije od lažnih lijekova. 

Iako se homeopatija pokazala uspješnijom od placebo efekta kod bolesti poput HIV-a, hroničnog umora, čireva i depresije, za to nema dovoljno pouzdanih dokaza. 

Tretman može da se smatra uspješnim ukoliko dovodi do poboljšanja zdravstvenog stanja, a nema nikakve veze sa placebo efektom. 

Britanske i švajcarske zdravstvene ustanove su takođe zaključile da homeopatija nije dovoljno efikasna da bi je država finansirala.

B92.net


Kako odabrati najbolju lubenicu
Pogrešan odabir lubenice može, umjesto trenutaka uživanja, biti uzrok frustracije i uzalud potrošenih novaca. Zato je važno znati prepoznati k... Saznaj više

Hurme - voćno blago Srednjeg istoka
Hurma, ili "pustinjski hljeb" kako je arapi vole zvati jer je bogata šećerom, vlaknima i proteinima, slatko je voće za koje se vjeruje da poti... Saznaj više

Upoznajte restoran La Perla
Sarajevski restoran La Perla uspješno radi od 2010. godine. Tajna tog uspjeha je fantastična ponuda domaćih i italijanskih jela, a kada je kuhin... Saznaj više

Zdravstvene prednosti kurkume
Kurkuma je porijeklom iz Indonezije i južne Indije, gdje se bere preko 5.000 godina. Tradicionalno je bila poznata kao ''indijski šafran'' zbog s... Saznaj više

Je li dobar taj kikiriki puter ili šta?
Jedan od mojih prijatelja već neko vrijeme je navučen na kikiriki puter. Uprkos stigmi koja na našim prostorima prati ovaj proizvod (kalorična... Saznaj više
Pregledaj sve