Ne bacajte koru od narandže, limuna, mandarina!


OBJAVIO/LA:Edin Sofić DATUM: četvrtak, 02. juli 2015.
Većina ljudi baca koru narandže, no uvjerit ćete se da je to velika greška. Saznajte šta se sve može napraviti s njom...

 

Pećnica
Nakon što ste očistili pećnicu, u njoj može ostati neugodan miris. Riješite ga se tako da na pleh stavite koru naranče i pećnicu uključite na 180 stupnjeva. Ostavite pola sata. Ne samo da će pećnica svježe mirisati, nego i cijela kuhinja.

Cipele / sportska obuća
Muči vas neugodan miris cipela ili sportske obuće? Stavite u njih narančinu koru i pustite neka odstoji preko noći, čak i duže. Kora će upiti vlagu, te ostaviti svjež i ugodan miris.

Hladnjak
Jedan od najboljih načina da se riješite neugodnih mirisa iz hladnjaka je kora grejpa ili naranče. Posolite koru i stavite je u stražnji dio hladnjaka. Ostavite je dok ne postane potpuno mokra, a potom je zamijenite ako je potrebno.

Za kuhanje
Mnoge ljekovite tvari po kojima je naranča poznata nalaze se upravo u kori! Zato, ako je naranča iz organskog uzgoja, koru osušite i kasnije koristite za izradu voćnih salata, sirupa, sokova ili kolača.

Osvježivač prostora
Nakon što ste ogulili naranču, ne bacajte koru. U zimskim danima kad su radijatori upaljeni savršeno će poslužiti kao osvježivač prostora. Koru stavite na radijatore i uživajte u osvježavajućem mirisu koji će ispuniti vaš životni prostor.


Kako odabrati najbolju lubenicu
Pogrešan odabir lubenice može, umjesto trenutaka uživanja, biti uzrok frustracije i uzalud potrošenih novaca. Zato je važno znati prepoznati k... Saznaj više

Hurme - voćno blago Srednjeg istoka
Hurma, ili "pustinjski hljeb" kako je arapi vole zvati jer je bogata šećerom, vlaknima i proteinima, slatko je voće za koje se vjeruje da poti... Saznaj više

Upoznajte restoran La Perla
Sarajevski restoran La Perla uspješno radi od 2010. godine. Tajna tog uspjeha je fantastična ponuda domaćih i italijanskih jela, a kada je kuhin... Saznaj više

Zdravstvene prednosti kurkume
Kurkuma je porijeklom iz Indonezije i južne Indije, gdje se bere preko 5.000 godina. Tradicionalno je bila poznata kao ''indijski šafran'' zbog s... Saznaj više

Je li dobar taj kikiriki puter ili šta?
Jedan od mojih prijatelja već neko vrijeme je navučen na kikiriki puter. Uprkos stigmi koja na našim prostorima prati ovaj proizvod (kalorična... Saznaj više
Pregledaj sve