Obavezne namirnice tokom zime


OBJAVIO/LA:Edin Sofić DATUM: četvrtak, 14. januar 2016.

Postoji pet namirnica koje je izuzetno važno uvrstiti u ishranu tokom zime kako bi organizam imao sve što je potrebno.

 

Med

Med je odlična alternativa šećeru i koristi se kao zaslađivač. Tokom zime se može koristiti u većim količinama jer održava toplotu tijela i pomaže u borbi protiv infekcija i virusa koji uzrokuju prehladu i gripu. Stručnjaci savjetuju dnevno uzimanje jedne kašike meda rastopljene u čaši tople vode ili mlijeka.

 

Zelenolisno povrće

Zelenolisno povrće poput špinata je važan dio ishrane tokom zime. Špinat je antioksidans i sadrži mnogo vitamina A i C. Koristan je za zdravlje kose i kože, a bogat je i željezom, proteinima i mineralima. Spriječava astmu i druge zdravstvene probleme.

 

Korijensko povrće

Korijensko povrće poput mrkve, repe i krompira nije samo hranljivo, nego ga ima u izobilju tokom zime, a uz to je i svježe. Mrkva je bogata vitaminom A, koji je koristan za kožu, a pomaže i u borbi protiv prehlade i infekcija.

 

Agrumi

Agrumi, posebno narandže, grejpfrut i limun, bogati su vitaminom C. Korisni su za kožu i metabolizam, a pomažu u borbi protiv virusa. Vlakna koja sadrže pomažu u kontroli holesterola.

 

Bijeli luk

Bijeli luk poboljšava ukus hrane, održava toplotu tijela i djeluje antibakterijski i antivirusno, čime pomaže u borbi protiv različitih zimskih bolesti.


Kako odabrati najbolju lubenicu
Pogrešan odabir lubenice može, umjesto trenutaka uživanja, biti uzrok frustracije i uzalud potrošenih novaca. Zato je važno znati prepoznati k... Saznaj više

Hurme - voćno blago Srednjeg istoka
Hurma, ili "pustinjski hljeb" kako je arapi vole zvati jer je bogata šećerom, vlaknima i proteinima, slatko je voće za koje se vjeruje da poti... Saznaj više

Upoznajte restoran La Perla
Sarajevski restoran La Perla uspješno radi od 2010. godine. Tajna tog uspjeha je fantastična ponuda domaćih i italijanskih jela, a kada je kuhin... Saznaj više

Zdravstvene prednosti kurkume
Kurkuma je porijeklom iz Indonezije i južne Indije, gdje se bere preko 5.000 godina. Tradicionalno je bila poznata kao ''indijski šafran'' zbog s... Saznaj više

Je li dobar taj kikiriki puter ili šta?
Jedan od mojih prijatelja već neko vrijeme je navučen na kikiriki puter. Uprkos stigmi koja na našim prostorima prati ovaj proizvod (kalorična... Saznaj više
Pregledaj sve