Ovo je spasonosan začin


OBJAVIO/LA:Edin Sofić DATUM: srijeda, 03. juni 2015.
Peče, ali čisti pluća i spaljuje kalorije

Mnogi će ljekari svojim pacijentima preporučiti upravo ovaj začin – čili! U Južnoj se Americi svakodnevno jede, a poznat je još od davnina. Svijet je ovaj blagotvoran začin dobio nakon što je Kolumbo otkrio Ameriku i od tada mu nema ravnog u otvaranju disajnih puteva, smanjenju bolova i izbacivanju otrovnih supstanci iz tijela. Ako ste ljubitelj ljutog, dodatak čilija za vas je normalna stvar, ali ako niste – izdržite osećaj ljutine i jedite čili – jer je lekovit.

Čili pomaže u razgradnji masnih tvari u telu pa je izvrstan saveznik u borbi s debljinom. Osim toga, u trenu će otvoriti vaše disajne puteve zbog svoje ljutine. Ono što nećete osjetiti odmah jest razgradnja sluzi, katrana i nečistoća u plućima. Upravo se zbog toga savjetuje pušačima i ljudima s problemima disajnog sistema. Analgetička aktivnost kapsaicina koji se nalazi u čiliju poznata je od davnina pa tako čili može zameniti analgetike za uklanjanje boli, primjerice umjerene glavobolje.

Naučnici ističu dva važna sastojka čilija: karotenoide i eterična ulja. Crvenu mu boju daju karotenoidi, a ulja su ono što nas peče kada ga jedemo, odnosno utiču na ukus. Kapsaicinoidi iz čilija stvaraju osećaj peckanja jer se vežu za receptore bola. Međutim, ta je bol neznatna imamo li na umu pozitivna svojstva čilija.

Fotografija korisnika Tinkture Dr. Ričarda Šulca
 

 


Kako odabrati najbolju lubenicu
Pogrešan odabir lubenice može, umjesto trenutaka uživanja, biti uzrok frustracije i uzalud potrošenih novaca. Zato je važno znati prepoznati k... Saznaj više

Hurme - voćno blago Srednjeg istoka
Hurma, ili "pustinjski hljeb" kako je arapi vole zvati jer je bogata šećerom, vlaknima i proteinima, slatko je voće za koje se vjeruje da poti... Saznaj više

Upoznajte restoran La Perla
Sarajevski restoran La Perla uspješno radi od 2010. godine. Tajna tog uspjeha je fantastična ponuda domaćih i italijanskih jela, a kada je kuhin... Saznaj više

Zdravstvene prednosti kurkume
Kurkuma je porijeklom iz Indonezije i južne Indije, gdje se bere preko 5.000 godina. Tradicionalno je bila poznata kao ''indijski šafran'' zbog s... Saznaj više

Je li dobar taj kikiriki puter ili šta?
Jedan od mojih prijatelja već neko vrijeme je navučen na kikiriki puter. Uprkos stigmi koja na našim prostorima prati ovaj proizvod (kalorična... Saznaj više
Pregledaj sve