Mnogi će ljekari svojim pacijentima preporučiti upravo ovaj začin – čili! U Južnoj se Americi svakodnevno jede, a poznat je još od davnina. Svijet je ovaj blagotvoran začin dobio nakon što je Kolumbo otkrio Ameriku i od tada mu nema ravnog u otvaranju disajnih puteva, smanjenju bolova i izbacivanju otrovnih supstanci iz tijela. Ako ste ljubitelj ljutog, dodatak čilija za vas je normalna stvar, ali ako niste – izdržite osećaj ljutine i jedite čili – jer je lekovit.
Čili pomaže u razgradnji masnih tvari u telu pa je izvrstan saveznik u borbi s debljinom. Osim toga, u trenu će otvoriti vaše disajne puteve zbog svoje ljutine. Ono što nećete osjetiti odmah jest razgradnja sluzi, katrana i nečistoća u plućima. Upravo se zbog toga savjetuje pušačima i ljudima s problemima disajnog sistema. Analgetička aktivnost kapsaicina koji se nalazi u čiliju poznata je od davnina pa tako čili može zameniti analgetike za uklanjanje boli, primjerice umjerene glavobolje.
Naučnici ističu dva važna sastojka čilija: karotenoide i eterična ulja. Crvenu mu boju daju karotenoidi, a ulja su ono što nas peče kada ga jedemo, odnosno utiču na ukus. Kapsaicinoidi iz čilija stvaraju osećaj peckanja jer se vežu za receptore bola. Međutim, ta je bol neznatna imamo li na umu pozitivna svojstva čilija.
© 2024. Leftor d.o.o. Dizajn i programiranje: Leftor d.o.o.