Jaja su dobila negativnu reputaciju zbog bojazni od holesterola, no časopis British Medical Journal piše kako umjerena konzumacija jaja nema loš utjecaj na bolesti srca i moždani udar. Umjerena konzumacija jaja čak blagotvorno djeluje na tijelo, prenosi T-portal.
Jaja su jako važna za vrijeme trudnoće
Jaja su prepuna kolina, vitamina B koji je jako bitan za razvoj bebina mozga za vrijeme trudnoće. Takođe, unos kolina u organizam povezan je s nižim rizikom od mentalnih poremećaja u djece, kao i smanjenim rizikom od Daunovog sindroma i demencije, piše Huffington Post.
Jaja mogu pomoći obuzdati želju za hranom u večernjim satima
Konzumacija doručka bogatog proteinima pomaže u obuzdavanju žudnje za hranom kasnije tokom dana, pokazalo je istraživanje prošle godine. Visoko kvalitetni proteini u jajima pomaže u održavanju sitosti tokom cijeloga dana. Stoga, ako želite izgubiti nekoliko kilograma ili pak želite spriječiti posezanje za čipsom i slatkišima u večernjim satima, razmotrite da u doručak uvrstite jaja.
Jaja mogu poboljšati reflekse
Nedavna studija pokazala je kako tirozin, aminokiselina koja se nalazi u jajima, pomaže u jačanju refleksa, a reakcije bilježene na refleksima na koljenima pokazuju kako jaja imaju jači učinak nego placebo. Naučnici tvrde da tirozin može pomoći prilikom donošenja brzih odluka u situacijama poput vožnje automobila.
Jaja mogu pomoći u smanjenju rizika od karcinoma
Antioksidansi u jajima mogu pomoći u smanjenju rizika od oboljenja od karcinoma i bolesti srca. Premda kuhanje u jajima smanjuje količinu antioksidansa za pola, ta količina i dalje je jednaka onoj koja se nalazi na primjer u jabukama.
Jaja mogu pomoći u smanjenju krvnog pritiska
Proteini u jajima mogu pomoći u smanjenju krvnoga pritiska, jer djeluju poput ACE (angiotenzin konvertaze-enzim) inhibitora u tipu lijeka za hipertenziju. Naravno, smanjeni krvni pritisak uvelike umanjuje i rizik od bolesti srca.
Naravno, valja imati na umu da jaja ne morate isključivo jesti za doručak. Tvrdo skuhajte jaja i koristite ih kao određenu vrstu grickalice između obroka. Naime, jaja su izvrstan izvor energije. Takođe, mogu biti i sjajan ručak ili pak večera – pomiješajte ih sa špinatom, lukom, brokulom, šparogama, gljivama ili bilo kojim drugim povrćem i uživajte u sjajnom obroku.
Međutim, pripazite na dnevni unos proteina. Naime, nedavna studija pokazala je kako proteini životinjskog porijekla povećavaju smrtnost u odraslih mlađih od 65 godina. To, naravno, ne znači da proteine životinjskog podrijetla, poput jaja, treba izbjegavati već prehrana valja biti uravnotežena te bogata voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama, mahunarkama i proteinima biljnog porijekla.