Pet dobrih razloga za čestu konzumaciju jaja


OBJAVIO/LA:Adisa Muratovic DATUM: srijeda, 23. april 2014.
Jaja se nerijetko nađu na tapeti zbog straha od holesterola te ih mnogi nastoje izbjegavati. Međutim, činjenica je zapravo da su jaja sjajna, zdrava namirnica koja donosi mnoge prednosti za organizam i cjelokupno zdravlje. Slijedi pet jako dobrih razloga za redovnu konzumaciju jaja.

Jaja su dobila negativnu reputaciju zbog bojazni od holesterola, no časopis British Medical Journal piše kako umjerena konzumacija jaja nema loš utjecaj na bolesti srca i moždani udar. Umjerena konzumacija jaja čak blagotvorno djeluje na tijelo, prenosi T-portal.

Jaja su jako važna za vrijeme trudnoće

Jaja su prepuna kolina, vitamina B koji je jako bitan za razvoj bebina mozga za vrijeme trudnoće. Takođe, unos kolina u organizam povezan je s nižim rizikom od mentalnih poremećaja u djece, kao i smanjenim rizikom od Daunovog sindroma i demencije, piše Huffington Post.

Jaja mogu pomoći obuzdati želju za hranom u večernjim satima

Konzumacija doručka bogatog proteinima pomaže u obuzdavanju žudnje za hranom kasnije tokom dana, pokazalo je istraživanje prošle godine. Visoko kvalitetni proteini u jajima pomaže u održavanju sitosti tokom cijeloga dana. Stoga, ako želite izgubiti nekoliko kilograma ili pak želite spriječiti posezanje za čipsom i slatkišima u večernjim satima, razmotrite da u doručak uvrstite jaja.

Jaja mogu poboljšati reflekse

Nedavna studija pokazala je kako tirozin, aminokiselina koja se nalazi u jajima, pomaže u jačanju refleksa, a reakcije bilježene na refleksima na koljenima pokazuju kako jaja imaju jači učinak nego placebo. Naučnici tvrde da tirozin može pomoći prilikom donošenja brzih odluka u situacijama poput vožnje automobila.

Jaja mogu pomoći u smanjenju rizika od karcinoma

Antioksidansi u jajima mogu pomoći u smanjenju rizika od oboljenja od karcinoma i bolesti srca. Premda kuhanje u jajima smanjuje količinu antioksidansa za pola, ta količina i dalje je jednaka onoj koja se nalazi na primjer u jabukama.

Jaja mogu pomoći u smanjenju krvnog pritiska

Proteini u jajima mogu pomoći u smanjenju krvnoga pritiska, jer djeluju poput ACE (angiotenzin konvertaze-enzim) inhibitora u tipu lijeka za hipertenziju. Naravno, smanjeni krvni pritisak uvelike umanjuje i rizik od bolesti srca.

Naravno, valja imati na umu da jaja ne morate isključivo jesti za doručak. Tvrdo skuhajte jaja i koristite ih kao određenu vrstu grickalice između obroka. Naime, jaja su izvrstan izvor energije. Takođe, mogu biti i sjajan ručak ili pak večera – pomiješajte ih sa špinatom, lukom, brokulom, šparogama, gljivama ili bilo kojim drugim povrćem i uživajte u sjajnom obroku.

Međutim, pripazite na dnevni unos proteina. Naime, nedavna studija pokazala je kako proteini životinjskog porijekla povećavaju smrtnost u odraslih mlađih od 65 godina. To, naravno, ne znači da proteine životinjskog podrijetla, poput jaja, treba izbjegavati već prehrana valja biti uravnotežena te bogata voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama, mahunarkama i proteinima biljnog porijekla.

 

Cafe.ba


Kako odabrati najbolju lubenicu
Pogrešan odabir lubenice može, umjesto trenutaka uživanja, biti uzrok frustracije i uzalud potrošenih novaca. Zato je važno znati prepoznati k... Saznaj više

Hurme - voćno blago Srednjeg istoka
Hurma, ili "pustinjski hljeb" kako je arapi vole zvati jer je bogata šećerom, vlaknima i proteinima, slatko je voće za koje se vjeruje da poti... Saznaj više

Upoznajte restoran La Perla
Sarajevski restoran La Perla uspješno radi od 2010. godine. Tajna tog uspjeha je fantastična ponuda domaćih i italijanskih jela, a kada je kuhin... Saznaj više

Zdravstvene prednosti kurkume
Kurkuma je porijeklom iz Indonezije i južne Indije, gdje se bere preko 5.000 godina. Tradicionalno je bila poznata kao ''indijski šafran'' zbog s... Saznaj više

Je li dobar taj kikiriki puter ili šta?
Jedan od mojih prijatelja već neko vrijeme je navučen na kikiriki puter. Uprkos stigmi koja na našim prostorima prati ovaj proizvod (kalorična... Saznaj više
Pregledaj sve