Mandarine su izvrsna osnovna namirnica za pripremu domaćih sokova, likera i drugih napitaka. Ako želite pripremiti fini liker, nabavite neprskane mandarine pa njihove kore osušite na suncu, prelijte alkoholom ili lozovačom i pustite ih da stoje dva mjeseca. Za dodatnu aromu likera, možete ubaciti i mahunu vanilije. Liker na kraju procijedite i dodajte mu šećerni sirup.
1. Fine su i u tekućim kombinacijama, probajte napraviti liker od mandarine s votkom i uvjerite se sami.
2. Zašto ne napraviti džem ili marmeladu od omiljenih agruma? Iskoristite ove slatke plodove i napravite mirisnu marmeladu dok su plodovi svježi.
3. U nedostatku domaćih naranči, volimo ih cijediti i pomiješati s limunom, a sok od mandarina, pak, bit će dobar dodatak marinadama za mesa od peradi, a od njega možete napraviti i gušći umak koji će pristajati jačim komadima mesa - svinjetini, teletini, junetini i jelima od divljači.
4. Naribana korica mandarina (opet, pokušajte pronaći neprskane) podići će i okus sokova, juha, jela od riže ili tjestenine.
5. Ušećerena verzija korice može poslužiti kao ukusna grickalica ili samo ukras na slasticama. U svakom slučaju, veselimo se sezoni mandarina i raspoloženi smo za deserte s ovim citrusnim "pojačivačem okusa".