Uradi sam: Pripremite slatku zimnicu


OBJAVIO/LA:Edin Sofić DATUM: srijeda, 16. septembar 2015.
Na veoma jednostavan način pripremite džem ili marmeladu

Za mnoge je doručak bez domaće marmelade ili džema nezamisliv. Tačnije, mnogim ljudima je domaći pekmez daleko ukusniji od kupovnog.

Razloga za to je više: domaći pekmez sadrži mnogo više voća i nije presladak, a u sve to je to prste umiješala i činjenica da bakini pekmezi sjećaju na dobra stara vremena.

Dok su početkom 20. vijeka prosječne porodice punile 70 tegli džemom, marmeladom i slatkom, krajem osamdesetih godina to je činilo svega dvije trećine stanovništva, pokazala je statistika.

Kuvanje slatke zimnice nije tako teško ukoliko se pridržavate uputstava. Vrlo je važno da dobro izaberete voće, a za pripremu birajte lonac sa debelim dnom. Koristan je i termometar za utvrđivanje temperature želiranja, za šta treba da upotrijebite pektin ili želirajući šećer. Pektin možete nabaviti u tečnom stanju ili kao prašak (želatin).

Kompoti od raznog voća, pekmezi, marmelade i džemovi, slatko, sokovi ili žele - recepata je mnogo, a veselja nakon konzumacije još više.

Slatko od lubenice

Sastojci:

1 kg kore lubenice

1.250 g šećera

2 dl vode

2 limuna

štapić vanilije

Priprema:

Očistiti koru lubenice ostavljajući tanak sloj crvenog ploda i isjeći na željene oblike. Preliti vodom i kada provri vodu prosuti. Ponovo preliti mlakom vodom, pustiti da provri, odliti vodu. Postupak ponoviti šest puta. Ostavite da se ocijedi. Šećer preliti sa dva dl vode i kuvati na tihoj vatri da se dobije gust sirup. U sirup dodati kocke lubenice i kuvati na jakoj vatri dok ne dobijete sirup gustine meda. Pred kraj dodati limun isječen na kolutove i štapić vanilije. Slatko prekrijte vlažnom krpom i ostavite da se ohladi. Potom sipajte u suve tegle, prekrijte celofanom i zatvorite.

Džem od narandži

Sastojci:

1,5 kg narandži

20 g limunske kiseline

1 vrećica želatina

500 g šećera

Priprema:

Narandže ogulite, odstranite im bijelu kožicu i narežite ih na manje komade. Želatin dobro izmiješajte s dvije kašike šećera i dodajte ga narezanom voću pomiješanom s limunskom kiselinom. Zagrijavajte uz miješanje do vrenja. Stalno miješajte uz postupno dodavanje preostalog šećera. Pustite da masa zavrije, nastavite kuvanje oko tri minute i pritom uklonite pjenu. Vruće stavljajte u čiste i zagrijane tegle, malo ohladite i zatvorite celefanom koji ste prethodno umočili u alkohol (rum ili rakiju).

Marmelada od banana

Sastojci:

1 kg zrelih banana

500 g šećera

1 dcl vode

1 limun

1 mahuna vanilije

kašičica naribanog svježeg đumbira

2-3 grančice metvice

Priprema:

U lonac stavite vodu i šećer pa kuvajte dok se ne počne zgušnjavati. U međuvremenu ocijedite sok limuna, a banane ogulite i zgnječite viljuškom. Poprskajte ih sokom limuna da ne oksidiraju. Mahunu vanilije uzdužno prerežite i ostružite unutrašnjost pa je dodajte u banane. Pire od banana istresite u vodu, dodajte đumbir i kuvajte otprilike pola sata dok se smjesa ne počne stvrdnjavati. Sitno nasjeckajte metvicu pa je umiješajte u pire. Još kuvajte otprilike pet minuta pa pekmez punite u vruće tegle sterilisane u rerni. Dobro zatvorite i kad se pekmez ohladi, držite na tamnom i hladnom mjestu.

Pekmez od krušaka

Sastojci:

1 kg očišćenih krušaka

35 dkg šećera

korica i sok jednog limuna

1 vrećica želatina

Priprema:

Kruške (sa korom) narezati na komadiće, staviti ih u lonac i malo izmiksati štapnim mikserom. U lonac dodati naribanu koricu i limunov sok. U šolji izmiješati želatin sa dvije kašike šećera i dodati kruškama. Staviti lonac na vatru i miješati dok smjesa ne zavri, pa dodati šećer. Polako uz miješanje skidati pjenu i kuhati 5-6 minuta. Vruće uliti u još tople, sterilisane tegle, staviti poklopac i okrenuti naopačke. Ostaviti da tako stoje desetak minuta i onda ih uspraviti.

Žele od jabuka sa ružinim laticama

Sastojci:

30 jako mirisnih ružinih latica

½ litre svježe iscijeđenog soka od jabuka

250 g šećera

Priprema:

Odstranite peteljke sa latica pa ih prelijte vrelom vodom, potom nakratko potopite u hladnu vodu i stavite na krpu da se osuše. Zakuvajte sok zajedno sa šećerom i kuvajte pet minuta na jakoj vatri, stalno odstranjujući pjenu. Dodajte latice i kuvajte još četiri minute, zatim provjerite da li je postignuta tačka želiranja, a po potrebi nastavite da kuvate. Kada počne da želira, preručite u teglu i zatvorite.

Lonac ruma

Sastojci:

1 kg voća

1 litra ruma

1 kg šećera

Priprema:

Operite voće, osušite ga, pa u zavisnosti od vrste, izvadite košpice i usitnite. Kajsije, brekve i kruške ogulite. U lonac uvijek stavite male količine zrelih plodova. Upotrijebite uvijek istu količinu voća, šećera i ruma i čuvajte na hladnom. Nakon dodavanja posljednje vrste voća, ostavite sve da odstoji jedan mjesec.

Dobri savjeti

PEKMEZ se kuva obično od jedne vrste voća i to od voćne kaše ili usitnjenog voća. Kuva se sa šećerom da se voće raspadne, a uglavnom se možete držati omjera koliko voća, toliko i šećera.

MARMELADA se priprema kao i pekmez, ali može biti od više vrsta voća smrvljenog u sasvim glatku kašu.

DŽEM se pravi od cijelog sitnog voća (ili narezanog većeg), kuvanjem u vlastitom soku. Najbolji su džemovi od šljiva, marelica, breskvi, ribizli, malina, kupina i jagoda.

KOMPOT je proizvod od svježeg voća zaronjenog u sirup te pasterizovanog u teglama, a visoka temperatura na kojoj se priprema sprečava kvarenje.

SLATKO je poseban način konzervisanja voća: priređuje se od cijelog voća, uzastopno nekoliko puta prokuvanog u gustom šećernom sirupu, a stavite li tako pripremljeno voće da se osuši, dobićete ušećereno voće.

ŽELE se priprema samo od voćnog soka koji se kuva sa šećerom (sa ili bez dodatka sredstva za želiranje).


Kako odabrati najbolju lubenicu
Pogrešan odabir lubenice može, umjesto trenutaka uživanja, biti uzrok frustracije i uzalud potrošenih novaca. Zato je važno znati prepoznati k... Saznaj više

Hurme - voćno blago Srednjeg istoka
Hurma, ili "pustinjski hljeb" kako je arapi vole zvati jer je bogata šećerom, vlaknima i proteinima, slatko je voće za koje se vjeruje da poti... Saznaj više

Upoznajte restoran La Perla
Sarajevski restoran La Perla uspješno radi od 2010. godine. Tajna tog uspjeha je fantastična ponuda domaćih i italijanskih jela, a kada je kuhin... Saznaj više

Zdravstvene prednosti kurkume
Kurkuma je porijeklom iz Indonezije i južne Indije, gdje se bere preko 5.000 godina. Tradicionalno je bila poznata kao ''indijski šafran'' zbog s... Saznaj više

Je li dobar taj kikiriki puter ili šta?
Jedan od mojih prijatelja već neko vrijeme je navučen na kikiriki puter. Uprkos stigmi koja na našim prostorima prati ovaj proizvod (kalorična... Saznaj više
Pregledaj sve