Za mnoge je doručak bez domaće marmelade ili džema nezamisliv. Tačnije, mnogim ljudima je domaći pekmez daleko ukusniji od kupovnog.
Razloga za to je više: domaći pekmez sadrži mnogo više voća i nije presladak, a u sve to je to prste umiješala i činjenica da bakini pekmezi sjećaju na dobra stara vremena.
Dok su početkom 20. vijeka prosječne porodice punile 70 tegli džemom, marmeladom i slatkom, krajem osamdesetih godina to je činilo svega dvije trećine stanovništva, pokazala je statistika.
Kuvanje slatke zimnice nije tako teško ukoliko se pridržavate uputstava. Vrlo je važno da dobro izaberete voće, a za pripremu birajte lonac sa debelim dnom. Koristan je i termometar za utvrđivanje temperature želiranja, za šta treba da upotrijebite pektin ili želirajući šećer. Pektin možete nabaviti u tečnom stanju ili kao prašak (želatin).
Kompoti od raznog voća, pekmezi, marmelade i džemovi, slatko, sokovi ili žele - recepata je mnogo, a veselja nakon konzumacije još više.
Slatko od lubenice
Sastojci:
1 kg kore lubenice
1.250 g šećera
2 dl vode
2 limuna
štapić vanilije
Priprema:
Očistiti koru lubenice ostavljajući tanak sloj crvenog ploda i isjeći na željene oblike. Preliti vodom i kada provri vodu prosuti. Ponovo preliti mlakom vodom, pustiti da provri, odliti vodu. Postupak ponoviti šest puta. Ostavite da se ocijedi. Šećer preliti sa dva dl vode i kuvati na tihoj vatri da se dobije gust sirup. U sirup dodati kocke lubenice i kuvati na jakoj vatri dok ne dobijete sirup gustine meda. Pred kraj dodati limun isječen na kolutove i štapić vanilije. Slatko prekrijte vlažnom krpom i ostavite da se ohladi. Potom sipajte u suve tegle, prekrijte celofanom i zatvorite.
Džem od narandži
Sastojci:
1,5 kg narandži
20 g limunske kiseline
1 vrećica želatina
500 g šećera
Priprema:
Narandže ogulite, odstranite im bijelu kožicu i narežite ih na manje komade. Želatin dobro izmiješajte s dvije kašike šećera i dodajte ga narezanom voću pomiješanom s limunskom kiselinom. Zagrijavajte uz miješanje do vrenja. Stalno miješajte uz postupno dodavanje preostalog šećera. Pustite da masa zavrije, nastavite kuvanje oko tri minute i pritom uklonite pjenu. Vruće stavljajte u čiste i zagrijane tegle, malo ohladite i zatvorite celefanom koji ste prethodno umočili u alkohol (rum ili rakiju).
Marmelada od banana
Sastojci:
1 kg zrelih banana
500 g šećera
1 dcl vode
1 limun
1 mahuna vanilije
kašičica naribanog svježeg đumbira
2-3 grančice metvice
Priprema:
U lonac stavite vodu i šećer pa kuvajte dok se ne počne zgušnjavati. U međuvremenu ocijedite sok limuna, a banane ogulite i zgnječite viljuškom. Poprskajte ih sokom limuna da ne oksidiraju. Mahunu vanilije uzdužno prerežite i ostružite unutrašnjost pa je dodajte u banane. Pire od banana istresite u vodu, dodajte đumbir i kuvajte otprilike pola sata dok se smjesa ne počne stvrdnjavati. Sitno nasjeckajte metvicu pa je umiješajte u pire. Još kuvajte otprilike pet minuta pa pekmez punite u vruće tegle sterilisane u rerni. Dobro zatvorite i kad se pekmez ohladi, držite na tamnom i hladnom mjestu.
Pekmez od krušaka
Sastojci:
1 kg očišćenih krušaka
35 dkg šećera
korica i sok jednog limuna
1 vrećica želatina
Priprema:
Kruške (sa korom) narezati na komadiće, staviti ih u lonac i malo izmiksati štapnim mikserom. U lonac dodati naribanu koricu i limunov sok. U šolji izmiješati želatin sa dvije kašike šećera i dodati kruškama. Staviti lonac na vatru i miješati dok smjesa ne zavri, pa dodati šećer. Polako uz miješanje skidati pjenu i kuhati 5-6 minuta. Vruće uliti u još tople, sterilisane tegle, staviti poklopac i okrenuti naopačke. Ostaviti da tako stoje desetak minuta i onda ih uspraviti.
Žele od jabuka sa ružinim laticama
Sastojci:
30 jako mirisnih ružinih latica
½ litre svježe iscijeđenog soka od jabuka
250 g šećera
Priprema:
Odstranite peteljke sa latica pa ih prelijte vrelom vodom, potom nakratko potopite u hladnu vodu i stavite na krpu da se osuše. Zakuvajte sok zajedno sa šećerom i kuvajte pet minuta na jakoj vatri, stalno odstranjujući pjenu. Dodajte latice i kuvajte još četiri minute, zatim provjerite da li je postignuta tačka želiranja, a po potrebi nastavite da kuvate. Kada počne da želira, preručite u teglu i zatvorite.
Lonac ruma
Sastojci:
1 kg voća
1 litra ruma
1 kg šećera
Priprema:
Operite voće, osušite ga, pa u zavisnosti od vrste, izvadite košpice i usitnite. Kajsije, brekve i kruške ogulite. U lonac uvijek stavite male količine zrelih plodova. Upotrijebite uvijek istu količinu voća, šećera i ruma i čuvajte na hladnom. Nakon dodavanja posljednje vrste voća, ostavite sve da odstoji jedan mjesec.
Dobri savjeti
PEKMEZ se kuva obično od jedne vrste voća i to od voćne kaše ili usitnjenog voća. Kuva se sa šećerom da se voće raspadne, a uglavnom se možete držati omjera koliko voća, toliko i šećera.
MARMELADA se priprema kao i pekmez, ali može biti od više vrsta voća smrvljenog u sasvim glatku kašu.
DŽEM se pravi od cijelog sitnog voća (ili narezanog većeg), kuvanjem u vlastitom soku. Najbolji su džemovi od šljiva, marelica, breskvi, ribizli, malina, kupina i jagoda.
KOMPOT je proizvod od svježeg voća zaronjenog u sirup te pasterizovanog u teglama, a visoka temperatura na kojoj se priprema sprečava kvarenje.
SLATKO je poseban način konzervisanja voća: priređuje se od cijelog voća, uzastopno nekoliko puta prokuvanog u gustom šećernom sirupu, a stavite li tako pripremljeno voće da se osuši, dobićete ušećereno voće.
ŽELE se priprema samo od voćnog soka koji se kuva sa šećerom (sa ili bez dodatka sredstva za želiranje).