Donosimo vam recept za jedan vrlo neobičan cheesecake • Posluživanje je originalno, a recept jednostavan • Tko bi odolio svilenkastoj smjesi sira sakrivenoj u pečenoj jabuci sa preljevom od karamele ili čokolade
Sastojci:
6 velikih jabuka
220 g svježeg sira
4 supene kašičice šećera
½ kašike ekstrakta vanilije
1 veliko jaje
1 kašičica cimeta
unutrašnjost jabuka koje ste izdubili
Priprema:
Zagrijte rernu na 200°C.
Posuda za pečenje treba biti dovoljno velika da se jabuke ne dodiruju.
Izrežite vrh jabuke i polako malomkašikom ili nožićem izdubite unutrašnjost. Ostavite opnu debljine 1-2 centimetra.
Meso jabuke nasjeckajte, a košpice odvojite.
Kremasto izmiksajte jaja uz dodavanje šećera i vanilije.
Kada se šećer u potpunosti otopi dodajte svježi sir i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Potom dodajte cimet i nasjeckanu jabuku.
Napunite izdubljene jabuke do 2/3.
Pecite na masnom papiru 20-25 minuta (ovisno o veličini jabuka) dok jabuke ne omekšaju, a sirno punjenje se digne.
Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi i poslužite uz topli umak od karamele, rastopljenu čokoladu ili sladoled od vanilije.
© 2024. Leftor d.o.o. Dizajn i programiranje: Leftor d.o.o.