Zdravstvene prednosti kurkume
OBJAVIO/LA:Edin Sofić DATUM: srijeda, 01. juni 2016.
Kurkuma je porijeklom iz Indonezije i južne Indije, gdje se bere preko 5.000 godina. Tradicionalno je bila poznata kao ''indijski šafran'' zbog svoje sličnosti po boji tom cijenjenom začinu. Kurkuma se kroz povijest koristila kao začin, sredstvo za iscjeljivanje i tekstilna boja. Paprena, topla i gorko-slatka, s blagim mirisom koji podsjeća na đumbir s kojim je u rodu, kurkuma je poznata kao jedan od sastojaka koji se koriste za izradu curry praha
Kurkuma je koncentrirani izvor jedinstvenog fitonutrijenta kurkumina, koji ima nevjerojatno snažna protuupalna svojstva te je otkriveno da pogoduje optimalnoj funkciji jetre. Također je bogata mineralima poput željeza i mangana. Idealan je dodatak ''najzdravijem načinu prehrane'', ne samo zbog toga što je hranjiva, nego i zato što sadržava malo kalorija: 2 žličice kurkume sadržavaju samo 16 kalorija.
Zdravstvene prednosti kurkume
-
Pruža snažnu protuupalnu zaštitu
Kurkuma je snažni začin koji se već dugo koristi u kineskoj i indijskom medicini kao protuupalno sredstvo. U mnogim se studijama pokazalo da su protuupalna svojstva njezina fitonutrijenta kurkumina usporediva sa snažnim protuupalnim lijekovima koji se kupuju na recept i bez njega.
-
Pogoduje zdravlju zglobova
Snažna antioksidativna i protuupalna svojstva kurkume su razlog zbog kojeg je ljudima s bolesnim zglobovima lakše kada redovito koriste taj začin. U nedavnoj studiji provedenoj s pacijentima koji su imali reumatoidni artritis uočeno je da je kurkumin smanjio trajanje jutarnje ukočenosti, produžio je vrijeme hodanja i smanjio oticanje zglobova.
-
Potiče optimalno zdravlje
Kurkuma pridonosi općem zdravlju na druge načine uključujući povećavanje detoksikacije hranjivih supstanci u jetrima, sprečavanje oštećivanja kromosoma radijacijom, te sprečavanje stvaranja nekih kemikalija u tijelu koje uzrokuju karcinom. Rezultati istraživanja s laboratorijskim životinjama govore da bi kombinacija kurkume i povrća iz obitelji Brassica (poput cvjetače, brokule i kelja) mogla pomoći u sprečavanje karcinoma prostate. Nedavna istraživanja također govore da fitonutrijenti kurkuminoidi iz kurkume stimuliraju makrofage bolesnika oboljelih od Alzheimerove bolesti da čiste beta-amiloidni plak, koji bi inače pridonosio plaku karakterističnom za ovu bolest.
-
Pogoduje zdravlju srca
U nedavnoj znanstvenoj studiji 10 zdravih dobrovoljaca koji su konzumirali 500 mg kurkumina dnevno 7 dana doživjeli su smanjenje ukupnog holesterola od 12 posto, 33 posto smanjenja oksidiranog holesterola i 29 posto povećanja ''dobrog'' HDL holesterola. Za dobijanje najviše kurkumina, koristiti kurkumu radije nego curry prah – studija koja je analizirala sadržaj kurkumina u 28 začinskih proizvoda opisanih kao turmeric ili curry prah otkrila je da prah čiste kurkume ima najveću koncentraciju kurkumina, u prosjeku 3,14 posto mase. Uzorci curry praha, uz jedan izuzetak, sadržavali su vrlo male količine kurkumina.
-
Dodatne zdravstvene prednosti kurkume
Kurkuma je također koncentrirani izvor prehrambenih vlakana, vitamina B6 i kalija koji su zdravi za srce; željeza koje proizvodi energiju; te mangana koji uklanja slobodne radikale.
zdravakrava.ba