Foto: Pinterest
UKUSNI čokoladni keksi s avokadom odličan su izbor zdravog deserta. Za razliku od većine veganskih keksića, ovi su vrlo sočni i tope se u ustima, a uz to imaju i puno proteina i zdravih masti.
Potrebni su vam sljedeći sastojci:
- 3 zrela avokada, zgnječena vilicom
- 1 mjerica proteinskog praška (bilo bi najbolje koristiti onaj od čokolade)
- 1 1/4 šoljice bademovog brašna
- 1/4 šoljice zobenih pahuljica
- 1/3 šoljice zaslađivača
- 5 supenih kašika nezašećerenog kakao praha
- 1/2 šoljicekomadića čokolade
- 1 čajna kašičica praška za pecivo
Upute:
1. Rernu zagrijte na 175 stepeni. Na dva papira za pečenje stavite niskokalorični sprej za pečenje.
2. U maloj zdjeli izmiješajte bademovo brašno, zobene pahuljice, proteinski prašak, kakao prah i prašak za pečenje.
3. U velikoj zdjeli izmiješaj avokado i zaslađivač. Dodaj sastojke iz male zdjele i sve dobro promiješaj. Zatim dodaj i komadiće čokolade.
4. Na papir za pečenje stavi loptice tijesta veličine supene kašike. Pripazi da ostaviš dovoljno prostora između svake, jer će se prilikom pečenja raširiti.
5. Kekse peci 10-12 minuta. Na vrh možeš dodati još komadića čokolade. Prije posluživanja ih ohladi.
Ovaj recept dovoljan je za 18 keksića.