POTREBNO JE
3 kg šljiva bez koštica, 500 g šećera
PRIPREMA
Proberite voće, pa sve trule i nezdrave plodove bacite. Operite ga i očistite od koštica, pa stavite u šerpu i dodajte šećer. Počnite s kuhanjem na umjerenoj temperaturi, jer će samo tako voće pustiti svoj sok, a šećer početi lagano da se topi. Mješajte da se šećer i voće lijepo sjedine i pustite da se krčka. S vremena na vrijeme promiješajte, da se ne bi zalijepio za dno posude u kojoj kuhate. Kada ispari jedna trećina tečnosti koja se stvorila u toku kuhanja džema, uključite rernu na 180 stepeni, prespite džem u odgovarajuću tepsiju, tako da količina džema koju ste sipali u tepsiju ima bar dva prsta manji nivo od dubine tepsije, i dokuhajte ga u rerni.
Dakle, sat vremena džem kuhajte u šerpi i još sat vremena u rerni.
© 2024. Leftor d.o.o. Dizajn i programiranje: Leftor d.o.o.