Džem od šljiva


OBJAVIO/LA:Adisa Muratovic DATUM: četvrtak, 02. oktobar 2014.
Vrijeme je za zimnicu...

POTREBNO JE
3 kg šljiva bez koštica, 500 g šećera

PRIPREMA
Proberite voće, pa sve trule i nezdrave plodove bacite. Operite ga i očistite od koštica, pa stavite u šerpu i dodajte šećer. Počnite s kuhanjem na umjerenoj temperaturi, jer će samo tako voće pustiti svoj sok, a šećer početi lagano da se topi. Mješajte da se šećer i voće lijepo sjedine i pustite da se krčka. S vremena na vrijeme promiješajte, da se ne bi zalijepio za dno posude u kojoj kuhate. Kada ispari jedna trećina tečnosti koja se stvorila u toku kuhanja džema, uključite rernu na 180 stepeni, prespite džem u odgovarajuću tepsiju, tako da količina džema koju ste sipali u tepsiju ima bar dva prsta manji nivo od dubine tepsije, i dokuhajte ga u rerni.
Dakle, sat vremena džem kuhajte u šerpi i još sat vremena u rerni.


Kukuruzni krekeri sa sjemenkama
Brzo, zdravo i veoma ukusno
Foto: Sandra Rončević Sastojci: 130 g kukuruzne krupice (za palentu, ali ne...
Saznaj više

Sirovi desert od ananasa
Brzo, jednostavno i ukusno
Sastojci: -1/2 ananasa -1 šolja sirovih badema ili indijskih oraščića -2 ka&sca...
Saznaj više

Brza plazma torta
Brza i nepečena torta sa plazma keksom
Sastojci: 150 gr plazma keksa u komadima 400 gr mljevenog plazma keksa 2 kesice &...
Saznaj više

Snježne loptice
Lagane božićne 'slatkice' za koje ne treba pećnica
Božićni kolači, keksići i druge slastice neizostavan su dio blagdana, a kako biste...
Saznaj više

Energetske pločice na jednostavan način

Sastojci: Bademi, urme i suvo grožđe. Prirema: Priprema ovih energetskih pločica je jako jednostavna. Sve tri namirnice, u istim ko...
Saznaj više
Pregledaj sve