Za 4 osobe potrebno je:
priprema 10 min. • termička obrada 40 min.
- plitki vatrostalni đuveč
- zamrznite bez pavlake i timijana najduže na 3 meseca
- 15 češnjeva belog luka, neoljuštenog
- so i mljeveni crni biber
- 2 supene kašike maslinovog ulja
- 30 g neslanog maslaca
- 4 pileća bijela mesa, s kožom
- 1 lovorov list
- 450 ml suhog sajdera
- 200 ml jabukovog soka
- 200 ml punomasne pavlake
- 1 supena kašika listova timijana
1. Zagrijte pećnicu na 180˚ C (plin 4). Kuhajte četiri minuta cijele, neoljuštene češnjeve belog luka u šerpi ključale slane vode. Ocjedite ih, prohladite pa oljuštite i odložite.
2. Zagrijte ulje i maslac u vatrostalnoj posudi. Kad zapršte, stavite piletinu kožom nadole pa je pržite 4-5 min. ili dok se ne ureši. Okrenite je pa ubacite češnjeve luka, lovorov list, sipajte sajder i jabukov sok. Poklopite pa prebacite u pećnicu na 20–25 min. ili dok se piletina sasvim ne ispeče.
3. Izvadite piletinu iz posude. Izvadite i bacite polovinu češnjeva belog luka. Preostali sok pustite da proključa. Viljuškom izgnječite bijeli luk u tom soku pa kuhajte dok tečnost djelimično ne ispari i malo se zgusne.
4. Sipajte pavlaku, po ukusu posolite i pobiberite pa krčkajte minut. Vratite piletinu u sos pa je zalijte njime; dodajte listove timijana i odmah služite.
• Dobro ide uz bareni mladi krompir i boraniju.
- 200 ml punomasne pavlake
- 1 supena kašika listova timijana
© 2024. Leftor d.o.o. Dizajn i programiranje: Leftor d.o.o.