Piletina u sosu od bijelog luka


OBJAVIO/LA:Adisa Muratovic DATUM: srijeda, 12. novembar 2014.
Bijeli luk ovom jelu daje poseban ukus.

 

 

 

Za 4 osobe potrebno je:

priprema 10 min. • termička obrada 40 min.

- plitki vatrostalni đuveč

- zamrznite bez pavlake i timijana najduže na 3 meseca

- 15 češnjeva belog luka, neoljuštenog

- so i mljeveni crni biber

- 2 supene kašike maslinovog ulja

- 30 g neslanog maslaca

- 4 pileća bijela mesa, s kožom

- 1 lovorov list

- 450 ml suhog sajdera

- 200 ml jabukovog soka

- 200 ml punomasne pavlake

- 1 supena kašika listova timijana

1. Zagrijte pećnicu na 180˚ C (plin 4). Kuhajte četiri minuta cijele, neoljuštene češnjeve belog luka u šerpi ključale slane vode. Ocjedite ih, prohladite pa oljuštite i odložite.

2. Zagrijte ulje i maslac u vatrostalnoj posudi. Kad zapršte, stavite piletinu kožom nadole pa je pržite 4-5 min. ili dok se ne ureši. Okrenite je pa ubacite češnjeve luka, lovorov list, sipajte sajder i jabukov sok. Poklopite pa prebacite u pećnicu na 20–25 min. ili dok se piletina sasvim ne ispeče.

3. Izvadite piletinu iz posude. Izvadite i bacite polovinu češnjeva belog luka. Preostali sok pustite da proključa. Viljuškom izgnječite bijeli luk u tom soku pa kuhajte dok tečnost djelimično ne ispari i malo se zgusne.

4. Sipajte pavlaku, po ukusu posolite i pobiberite pa krčkajte minut. Vratite piletinu u sos pa je zalijte njime; dodajte listove timijana i odmah služite.

• Dobro ide uz bareni mladi krompir i boraniju.



- 200 ml punomasne pavlake

- 1 supena kašika listova timijana


Kukuruzni krekeri sa sjemenkama
Brzo, zdravo i veoma ukusno
Foto: Sandra Rončević Sastojci: 130 g kukuruzne krupice (za palentu, ali ne...
Saznaj više

Sirovi desert od ananasa
Brzo, jednostavno i ukusno
Sastojci: -1/2 ananasa -1 šolja sirovih badema ili indijskih oraščića -2 ka&sca...
Saznaj više

Brza plazma torta
Brza i nepečena torta sa plazma keksom
Sastojci: 150 gr plazma keksa u komadima 400 gr mljevenog plazma keksa 2 kesice &...
Saznaj više

Snježne loptice
Lagane božićne 'slatkice' za koje ne treba pećnica
Božićni kolači, keksići i druge slastice neizostavan su dio blagdana, a kako biste...
Saznaj više

Energetske pločice na jednostavan način

Sastojci: Bademi, urme i suvo grožđe. Prirema: Priprema ovih energetskih pločica je jako jednostavna. Sve tri namirnice, u istim ko...
Saznaj više
Pregledaj sve