Sastojci, za 4 osobe
Prhko tijesto
200 g brašna
100 g hladnog maslaca, na listiće
prstohvat soli
1 jaje
Brašno, sol i maslac miješajte prstima, ili u multipraktiku dok ne dobijete smjesu nalik krušnim mrvicama. Dodajte 1 umućeno jaje, i po potrebi žlicu hladne vode tako da umijestie mekano prhko tijesto. odložite ga u hladnjak na najmanje 15 minuta do 30 minuta, umotano u prozirnu foliju.
Izvadite tijesto iz hladnjaka pa ga razvucite i premjestite u kalup za pite promjera 25 cm. Izbockajte tijesto vilicom i smjestite u hladnjak ponovno dok ne pripremite nadjev.
Nadjev
200 g mladog špinata
2 jaja
200 ml mlijeka
100 ml kiselog vrhnja
1g šafrana u prahu
50 g ribanog parmezana
150 g naribanog škripavca, ili goude
sol i svježe mljeveni papar
ekstra djevičansko maslinovo ulje
Šoinat narežite na sitno pa ga pirjajte na 1 žlici maslinovog ulja dok ne uvene i dok sva tekućina ne ispari. Maknite sa vatre, posolite, dodajte šafran, mlijeko i kiselo vrhnje pa promiješajte sve. Pustite da se malo ohladi pa dodajte sve ostale sastojke.
Pećnicu zagrijte na 180C.
Tijesto u kalupu izvadite iz hladnjaka, prekrijte ga papirom za pečenje pa dodajte grah, rižu ili kamenčiće, tako da se tijesto ne napuše tokom pečenja. Pecite 15 minuta, pa nakon toga maknite papir za pečenje i grah, dodajte nadjev od špinata i pecite u pećnici 30-40 minuta, dok blago ne porumeni.
Servirajte pitu sa kiselim vrhnjem, ekstra djevičanskim maslinovim uljem i svježe mljevenim paprom.
© 2024. Leftor d.o.o. Dizajn i programiranje: Leftor d.o.o.