Ovo je najklasičniji klasik, ali postoji razlog zašto je ušao u slastičarski kanon. Toliko je dobar da mu se nema što dodati, niti oduzeti.
Za tijesto:
• 160 g brašna
• 60 g šećera u prahu
• prstohvat soli
• 140 g maslaca
• 1 žumanjak
Za kremu:
• 1 l mlijeka
• 6 žumanjaka
• 6 dag šećera u prahu
• 1,5 (prepuna) kašika škrobnog brašna
• 1 vanilin šećer
• 30 g maslaca
• 500 g jagoda
Od sastojaka lagano umijesite prhko tijesto. Kalup veličine 20 x 20 cm premažite maslacem pa u njega utisnite tijesto. Vilicom u njemu napravite rupice pa ga stavite u zamrzivač na 20 minuta. Zatim ga pecite na 170 °C otprilike 25 min. Pustite ga da se ohladi. U lončiću pustite mlijeko da provri. U drugom loncu pomiješajte žumanjke, šećer u prahu, škrobno brašno i vanilin šećer. Kad mlijeko provri, maknite ga s vatre i dodavajte ga malo-pomalo, neprestano miješajući, u smjesu sa žumanjcima. Pazite da dodajete vrlo postupno da se žumanjci ne skuhaju. Sada lončić stavite na vatru, pustite da krema provri dok neprestano miješate, i kuhajte je otprilike dvije minute dok ne dobijete željenu gustoću. Kremu pustite da se potpuno ohladi i s vremena na vrijeme je promiješajte. Kad se ohladi, rasporedite je po tijestu, a po vrhu složite očišćene i narezane jagode.
Izvor: dobrahrana.jutarnji.hr
© 2024. Leftor d.o.o. Dizajn i programiranje: Leftor d.o.o.