Cimet za bolje varenje


OBJAVIO/LA:Edin Sofić DATUM: ponedjeljak, 01. februar 2016.

cimet

Cimet pomaže organima za varenje na razne načine: smiruje stomak, ubrzava metabolizam, povećava apetit i oslobađa od gasova. Cimet spada u kategoriju karminativa, pošto sadrži jednu supstancu koja pomaže da se uklone gasovi iz crijeva. Cimet se u tradicionalnoj prirodnoj medicini koristi i protiv proliva, kao i protiv jutarnje mučnine.

Da je cimet efikasan u oslobađanju od nadutosti izazvane gasovima, potvrđuju  i laboratorijski testovi. Preporučuje se da se u tim slučajevima popije šolja toplog čaja sa  kašičicom cimeta. Za one koji pate od gorušice, cimet može da se koristi kao pomoć varenju nakon obroka, ili da podstakne slabe organe za varenje da efikasnije rade. Istovremeno, cimet ometa stvaranje preterane količine gasova u crijevima.

Pomaže regulaciju šećera

Svojim djelovanjem na proces varenja, cimet doprinosi zdravlju na dva izuzetno značajna načina. Najpre, on poboljšava metabolizam glukoze u krvi, a takođe i podstiče proizvodnju prirodnog insulina. Pored toga, pokazalo se i da doprinosi sniženju nivoa holesterola u krvi na prihvatljive nivoe.

Kako se koristi

Ima raznih načina na koji se koristi u zdravstvene svrhe. Neki ljudi ga koriste kao začin, neki ga mirišu, a treći ga dodaju u tople napitke. Način korišćenja svakako može da se prilagodi prirodi problema za koje se koristi, ali i pojedinačnom ukusu. Pa ipak, većina tradicionalnih izvora, kao i savremena proučavanja, ukazuju da ga, u svrhu olakšanja digestivnih problema, većina ljudi koristi u toplim napicima. Naravno, svaki čaj će biti mirisniji i ukusniji sa cimetom. Ali, cimet ne mora obavezno da se dodaje u napitke; možete ga, na primer, dodati u sutlijaš, a možete da njime obilato pospete jabuku ili bundevu. Odličan je u jutarnjem musliju, a kašičica meda sa cimetom uveče (umesto večere!) daće vam dovoljno energije da ne budete gladni i možda preskočite večeru, pa vam tako može pomoći i da smršate. U slučajevima prehlada, može pomoći i ako samo mirišete cimet.


Kako odabrati najbolju lubenicu
Pogrešan odabir lubenice može, umjesto trenutaka uživanja, biti uzrok frustracije i uzalud potrošenih novaca. Zato je važno znati prepoznati k... Saznaj više

Hurme - voćno blago Srednjeg istoka
Hurma, ili "pustinjski hljeb" kako je arapi vole zvati jer je bogata šećerom, vlaknima i proteinima, slatko je voće za koje se vjeruje da poti... Saznaj više

Upoznajte restoran La Perla
Sarajevski restoran La Perla uspješno radi od 2010. godine. Tajna tog uspjeha je fantastična ponuda domaćih i italijanskih jela, a kada je kuhin... Saznaj više

Zdravstvene prednosti kurkume
Kurkuma je porijeklom iz Indonezije i južne Indije, gdje se bere preko 5.000 godina. Tradicionalno je bila poznata kao ''indijski šafran'' zbog s... Saznaj više

Je li dobar taj kikiriki puter ili šta?
Jedan od mojih prijatelja već neko vrijeme je navučen na kikiriki puter. Uprkos stigmi koja na našim prostorima prati ovaj proizvod (kalorična... Saznaj više
Pregledaj sve